Etusivu

 

Joulusivulle

Joululeivonnaiset

suolaiset joululeivonnaiset

Kaikkien aikojen jouluherkut. Leivo jouluntuoksu kotiin perinteisillä joululeivonnaisilla. 

 

 

 

 

 

 

Uuden Vuoden sivu

Kaikkea hauskaa ja hyödyllistä

birgitmummu

 

 

 
 
 
 
 
 

 

Jouluruoka

Kokeile perinneruokien lisäksi myös jotain uutta.

birgitmummu

 

 
 

 

Makeiset

Itse tehtyjä joulumakeisia on mukavaa antaa lahjaksi ja ne maistuvat myös jouluglögin seurana.

birgitmummu

 

 
 

 

Piparkakkutalo

Rakenna hauska mummolan piparkakkutalo

birgitmummu

 

 

 
 

Joulupossut

Pohja:

150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk (200 g) kermaviiliä

 

Täyte:

1 rkl juoksevaa margariinia
1 pieni sipuli
200 g kinkkua suikaloituna
2 rkl sinappia
1/2 dl hienonnettua persiljaa
 

Voiteluun: munaa

 

Sekoita pehmeään voihin jauho-leivinjauheseos. Lisää kermaviili. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina suorakaiteen muotoiseksi ja laita kelmun sisälle.

Anna taikinan kovettua jääkaapissa.

Kuullota hienonnettu sipuli rasvassa, anna jäähtyä. Sekoita joukkoon muut täytteen ainekset.

Kauli taikina ja ota pyöreällä joulutorttumuotilla 24 pohjaa. Säästä yli jäävät taikinapalat.

Jaa täyte puolelle pohjista, 2 rkl/pohja. Nosta toiset puolet kansiksi, ummista reunat huolellisesti, esim. haarukalla.

Käytä ylimääräiset taikinapalat possuille korviksi, silmiksi ja kärsäksi. Pistä hammastikulla kärsään kaksi reikää eli sieraimet. Pistä myös silmien keskelle pienet reiät, samalla taikinapalat kiinnittyvät paremmin.

Voitele munalla. Paista 225 asteessa 10 - 15 min.

KORISTELUVINKKEJÄ

Leikkaa possun korvat kaulitusta taikinalevystä veitsen avulla. Kärsät voi ottaa esim. kardemummaputkilon suulla tai pyöritellä pieniä taikinapalloja ja litistää ne. Silmät voi tehdä aivan pienistä taikinapalloista ja litistää ne paikoilleen.

 

Tulostusversio

 

Tähtipasteijat

Pohja:

250 g maitorahkaa
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

 

Täyte:

2 dl esikäsiteltyjä sieniä
150 g paistijauhelihaa
50 g purjoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
150 g Mozzarella raastetta
 

Voiteluun:

munaa ja seesaminsiemeniä

 

Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.

Paista hienonnettuja sieniä tarvittaessa teflonpannulla, kunnes neste on haihtunut. Sekoita joukkoon jauheliha. Anna ruskistua kevyesti. Lisää hienonnettu purjo ja mausteet. Anna kypsyä hetki.

Ota pannu liedeltä, jäähdytä. Lisää juustoraaste.

Kauli taikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä pienellä pyöreällä muotilla tai lasilla pohjia (halkaisija n. 6 cm) ja saman verran tähtimuotilla kansia.

Voitele reunat munalla. Jaa täyte pyöreille pohjille. Nosta tähti päälle, paina kevyesti kädellä. Voitele munalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Paista 225 asteessa 10 - 12 min tai kunnes kypsiä.

Tarjoa kahvi- tai glögipöydän suolapalana.

 

Tulostusversio

 

 

Juusto-piparikierteet

 

600 g

isoa lehtitaikinalevyä

75 g

piparkakkuja

100 g

sinihomejuustoa

 

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukana. Kauli hieman jauhotetulla leivinpöydällä noin 30 x 50 sentin kokoinen taikinalevy.

Murustele päälle tasaisesti piparkakkuja ja sinihomejuustoa. Kääri taikinalevyt lyhyemmältä sivulta tiukalle rullalle.

Leikkaa noin 25 palaan. Nosta viipaleet leivinpaperoidulle uunipelille. Paista 225-asteisessa uunin keskitasossa 10–12 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

 

Tulostusversio

 

 

 

 

Lihapiirakkalevy - peltilihapiirakka

5-8 hengelle

2 pkt voitaikinaa (à 500 g)
3 kananmunaa (yksi voiteluun)
2 dl riisiä
4 dl vettä
1 tl suolaa
2 sipulia, hienonnettuna
öljyä paistamiseen
400 g naudan jauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl valkopippuria
1 tl cayennepippuria

 

1) Sulata voitaikina.
2) Keitä kananmunat koviksi (6-7 minuuttia). Kuori ja hienonna ne.
2) Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
3) Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
4) Paista sipuli ja jauheliha.
5) Sekoita kypsän riisin joukkoon jauhelihaseos ja hienonnettu kanamuna. Mausta seos paprikalla sekä musta-, valko- ja cayennepippurilla. Maista ja mausta (tuplasin sen jälkeen mausteet). Älä maista enää. Seis. Täytettä täytyy jäädä piirakkaankin.
6) Kauli taikinat levyiksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle.
7) Levitä täyte taikinalevylle.
8) Asettele toinen taikinalevy lihapiirakan päälle, leikkaa ylijäävät siivut pois (jos haluat, mutta muistele, onko kukaan koskaan valittanut hitusen turhan paksuista voitaikinareunoista). Taita ylempi levy hiukan alemman alle.
9) Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kevyesti vatkatulla kananmunalla.
10) Paista lihapiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

 

Tulostusversio

 

Lohipiirakka

500 g voitaikinaa
1 dl puuroriisiä
4 dl vettä
0,5 tl merisuolaa
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
450 g kylmäsavu- tai graavilohifileetä
1 iso purjo
voita
tilliä
valkopippuria
merisuolaa myllystä
1 kananmuna voiteluun

 

 

Täytteiden valmistelu:

  1. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Keitä ja jäähdytä kananmunat. Leikkaa lohi pieniksi paloiksi.
  2. Suikaloi purjo ja hauduta voissa pehmeäksi. Kuori keitetyt kananmunat ja erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan.
  3. Hienonna valkuaiset veitsellä ja puserra keltuaiset siivilän läpi.

Piirakan kokoaminen:

  1. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Siirrä toinen levy uunipellille leivinpaperille.
  2. Levitä täyte toisen taikinalevyn keskiosaan kerroksittain: ensin riisiä, sitten lohta, purjoa, tilliä, keltuaista ja valkuaista.
  3. Kauli kansilevy (toinen puoli taikinasta) hieman pohjaa suuremmaksi ja nosta se täytteen päälle. Painele reunat hyvin yhteen ja leikkaa ylimääräinen taikina pois.
  4. Voitele reunat kananmunalla ja taita ylöspäin kaksin kerroin. Varmista että saumat pitävät. Voitele piirakka kananmunalla ja pistele siihen haarukalla reikiä.
  5. Paista 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

 

Tulostusversio

Lihapasteijat

 

Taikina:
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl vaaleaa siirappia
1.5 dl öljyä
1 rkl suolaa
noin 12 dl hiivaleipäjauhoja

TAI  valmista voitaikinaa

 

Täyte:
500 g keitettyä lihaa
1 dl tummaa riisiä
5 dl lihalientä
3 kananmunaa
ripaus mauste- ja valkopippuria

Voiteluun
kananmuna


Taikinan valmistus

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut ainekset ja alusta pehmeä taikina. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa leivinliinan alla puolisen tuntia.

 

Täytteen valmistus

2. Silppua liha suikaleiksi ja keitä riisit lihaliemessä. Keitä kananmunia 10 minuuttia. Jäähdytä munat kylmässä vedessä, kuori ja silppua. Sekoita täyteainekset.

 

Leivonta

3. Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla, pienellä lautasella tai isolla kupilla pyöreitä taikinalevyjä. Lusikoi täytettä taikina pohjille, kostuta reunat vedellä ja ummista pasteijat puolikuun muotoon.

4. Kohota lihapasteijoita hetki, voitele kananmunalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voit tehdä myös uunipellin kokoisen lihapiirakan.

 

Tulostusversio

 

 

=> makeat joululeivonnaiset

 

 
 

 

 

 
Tunnisteet: joululeivonta, joululeivonnaiset, joululeivonta ohjeet, joululeivonta reseptit, taatelikakku, kaneliässät, herrasväen pikkuleivät, lusikkaleivät, piparkakkutalot, joululeivonnaiset kaloritrit