Etusivu

 

Joulusivulle

Jouluruokaa

Kaikkien aikojen jouluherkut

Perinteet kuuluvat Jouluun ja joulupöytään, mutta joskus kannattaa kokeilla myös

jotain uuttakin perinneruoan lisäksi. Tällä sivulla muutamia vinkkejä vaikkapa

pikkujoulutarjoiluun tai Uuden Vuoden kekkereihin.

 

 

 

 

 
 
 

 

 

Joulumenu

 
Graavikala Savukala Mäti & smetana
Sillit & silakat Perunat Siikasalaatti

Joulukinkku Laatikkoruoat Kinkun kastike
Sienisalaatti Herneet Maksapatee
Piimäjuusto Lohirullat Rosolli

Kahvi

Glögikakku

Joulutortut

Konvehdit

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Joulujuomat

Höyryävän kuumaa glögiä, joulukahvia, omenaista totia....

birgitmummu

 

 
 

 

Makeiset

Itse tehtyjä joulumakeisia on mukavaa antaa lahjaksi ja ne maistuvat myös jouluglögin seurana.

birgitmummu

 

 
 

 

Piparkakkutalo

Rakenna hauska mummolan piparkakkutalo

birgitmummu

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Lisää joulun herkkuja täältä

 

 

 

 
 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

Katso kalorit,

röh, röh!!!! 

 

 
Jotain uutta??.... 

Sinihome-punajuurilaatikko

4-5 raakaa punajuurta

1 sipuli

2-3 dl sinihomejuustomuruja

2 dl ruokakermaa tai kasvislientä

suolaa, pippuria

rakuunaa, basilikaa

  Raasta punajuuret vuokaan.
   
  Sekoita hienonnettu sipuli, juustomurut, yrtit ja muut mausteet raasteeseen.
   
  Kaada päälle kerma tai kasvisliemi.
   
 

Paista 175 asteessa tunnin verran.

   
  Tulostusversio
   
 

 

Paahdetut uunijuurekset

2 punajuurta
2 porkkanaa
2 sipulia (puna- ja keltasipuli)
1 kesäkurpitsa
2 – 3 perunaa
puolikas lanttua
3 rkl rypsiöljyä
suolaa
pippuria
2 rkl yrttitarhamausteseosta
   
  Kuori punajuuret, porkkanat, sipulit ja lanttu. Lohko melko isoiksi paloiksi.
   
  Pese kesäkurpitsa ja perunat ja paloittele isoiksi lohkoiksi.
   
  Mittaa öljy laakeaan uunivuokaan, lisää kasvikset ja pyöräytä sekaisin.
   
  Mausta kasvikset suolalla, pippurilla ja yrttimausteseoksella. Sekoita.
   
  Kypsennä kasviksia 225-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kääntele kerran paahtamisen aikana.
   
  Tulostusversio

Sillilevite
   

3

mauste- tai matjesfileetä kuutioina

4-5

keitettyä perunaa pieninä kuutioina

1

hapokas omena pieninä kuutioina
2-3 rkl kapriksia

1 prk

ranskankermaa
  sipulisilppua
  tuoretta tilliä hienonnettuna
  valkopippuria
   
  Sekoita aineet varovasti keskenään.
   
  Tulostusversio
   
 

 

Sinappisilakat

600 g silakkafileitä

Liemi:
5 dl vettä
1 1/2 dl etikkaa
1 rkl suolaa

Kastike:
1 dl sinappia
2 rkl sokeria
1/2 -1 tl rouhittuja valkopippureita
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl öljyä
(1/2 dl vettä)
nippu hienonnettua tilliä

 

 

Sekoita mausteliemen ainekset kulhossa. Pane silakkafileet mausteliemeen ja anna olla viileässä yön yli.

Valuta fileet hyvin. Sekoita sinappi, sokeri, valkopippurirouhe ja etikka keskenään ja lisää öljy ohuena nauhana koko ajan hyvin vatkaten.

Jos kastike on hyvin paksua, lisää vähän vettä. Lisää joukkoon tillisilppu.

Paloittele fileet 2 – 3 osaan ja kääntele ne hyvin kastikkeessa. Anna maustua kylmässä vielä vuorokausi. Tarjoa alkupalana perunoiden kanssa.

   
  Tulostusversio
   
 

 

Lohirullat
   

300 g

kylmäsavu- tai graavilohta

1 100 g

maustettua tuorejuustoa

1 dl

kuohukermaa
  tilliä
  ruohosipulia
  sitruunalohkoja
   
   
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita juuston joukkoon hienonnetun tillin ja ruohosipulin kanssa.

Levitä ohuet kalaviipaleet limittäin folion, kelmun tai leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä sen päälle juustoseos.

Kääri levy rullalle kääretortun tapaan ja pane pakastimeen pariksi tunniksi, jolloin se on helpompi viipaloida.

Leikkaa viipaleiksi salattipedille ja koristele tillillä ja sitruunalohkolla.
   
  Tulostusversio
   
 

 

Feta-kasvissilli
   
160 g kevytsuolattua sillifileetä
200 g salaattijuustokuutioita
200 g tomaattia
150 g kurkkua
60 g kevätsipulia
1/2 dl tilliä
200 g kreikkalaista jogurttia
  Pane sillifileet runsaaseen kylmään veteen likoamaan noin tunniksi suolan vähentämiseksi.
   
  Valuta ja kuivaa sillit talouspaperilla. Huuhdo juustokuutiot kylmällä vedellä ja valuta.
   
  Leikkaa sillit, tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipulit ja tilli. Jätä puolet juustokuutioista, tomaateista, kurkusta ja sipulista koristeeksi.
   
  Sekoita silli, puolet juustokuutioista ja jogurtti kulhossa. Lisää kaikki loput ainekset.
   
  Levitä silliseos laakealle vadille ja koristele pinta juustokuutioilla, tomaateilla, kurkulla ja kevätsipulilla.
   
  Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden ja kukkakaalin kanssa tai ruisleivän päällä.
   
  Tulostusversio
   
 

 

 

 

Rosolli

     
2 isoa perunaa  
1 iso omena  
8 pientä punajuurta  
4 shalottisipulia  
4 pientä herkkukurkkua  
4 isoa porkkanaa    

 

Kevytsuolattu  silli

160 g   kevytsuolattua sillifileetä

   

Pane sillifileet runsaaseen kylmään veteen likoamaan noin pariksi - (kolmeksi)  tunniksi suolan vähentämiseksi. Vaihda vesi kerran liotuksen aikana.

Valuta ja kuivaa sillit talouspaperilla. Pilko annospaloiksi tarjoilulautaselle päälle (puna-)sipulirenkaita.

   
  Tulostusversio
   
 

 

 

Kylmäsavusiikasalaatti

kylmäsavusiikaa

lehtisalaattia

rapeaa salaattia (frisee)

5 cm pala tuorekurkkua
1 herkkukurkku

raejuusto

 

Kastike

2 dl  kreikkalaista jogurttia

2 tl sinappia

½ tl  suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria

 

Koristelu

mustia oliiveja

tupsu tuoretta tilliä

 

Valmista kastike sekoittamalla aineet kulhossa.

Sekoita rapean friseesalaatin joukkoon lehtisalaattia ja kuorittuja kurkkuviipaleita.

Nosta salaatti tarjoilukulhoon ja nostele päälle savusiikapaloja. Lusikoi keskelle keoksi raejuustoa, joka on maustettu mustapippurilla.

Lopuksi mukaan viipaloidaan herkkukurkkuviipaleita.

Nautitaan maalaisleivän kera.

   
  Tulostusversio
   
 

 

Lohipasteijat

16 kpl

 

8 kpl lehtitaikinalevyä

 

150 g graavikirjolohifileesiivuja
4 rkl vihreitä oliiveja
3 kpl kananmunaa

 

Voiteluun 1 kananmuna

 

Pinnalle seesaminsiemeniä

Sulata taikinalevyt erilleen pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli

 levyjä kevyesti hieman suuremmiksi. Leikkaa levyt kahdeksi neliöksi.

Jaa lohiviipaleet levyjen toiseen reunaan ja nostele päälle oliivirenkaita ja viipaloitua munaa. Sipaise reunat kevyesti vedellä ja taita kolmioiksi. Painele huolella reunat kiinni.

Voitele pasteijat munalla ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

   
  Tulostusversio
   
 

 

 

Piimäjuusto

1 l rasvatonta piimää
1 rkl voita
½ dl vettä
3 l täysmaitoa
1 (200 g) prk kermaviiliä
2 kananmunaa


Lisäksi
1 rkl voita
1 kananmuna
½ –1 tl suolaa

 

  Ota piimätölkki huoneenlämpöön edellisenä päivänä.
   
  Mittaa voinokare ja vesi suureen kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Lisää maito ja jatka kuumentamista kannen alla niin, että seos on lähes kiehuvaa.
   
  Sekoita kermaviili, kanan­munat ja piimä kulhossa.
   
  Kun kattilassa oleva maito on kiehumispisteessä, lisää piimä-kananmunaseos joukkoon rauhallisesti sekoittaen.
   
  Hauduta kannen alla 30 minuuttia.
   
  Nosta erottunut juustomassa reikäkauhalla.
   
  Tulostusversio
 

 

 

Hapankorppurullat

16 kpl hapankorppuja

4 dl  maitoa tai kalalientä

 

Täyte:

300 g tonnikalaa / lohta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

mustapippuria

suolaa

n. 150 g sipulia

2 dl tilliä

2 rkl öljyä

 

  Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia pannussa tilkassa öljyä. Sekoita kulhossa keskenään sipulit, tuorejuusto ja hienonnettu kirjolohi ja tilli. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
   
  Lämmitä maito kiehuvaksi. Kasta hapankorput maitoon ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle.
   
  Levitä lohitäyte lopuille hapankorpuille. Kääri rullalle, laita tarjoiluastiaan ja koristele tillillä ja kirjolohella.
   
 

Anna vetäytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

   
  Tulostusversio
   

 

Munakasrulla

Taikina:

75 g voita tai margariinia
1½ dl vehnäjauhoja
6 dl rasvatonta maitoa
1 prk ranskankermaa
5 munaa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

 

Täyte I:

100 g  maustamatonta tuorejuustoa
n. 125 g piparjuurituorejuustoa
1 dl ruokakermaa
½ tl sitruunapippuria
150 g lohta
1 ruukku ruohosipulia

 

Täyte II:

400 g herkkusieniä

1 sipuli tai purjo

2 rkl  margariinia tai öljyä

 tuoreita yrttejä

(persiljaa, ruohosipulia ja timjamia)

n.1 dl kermaa

 suolaa, mustapippuria

n. 2 dl  juustoraastetta

 
  Sulata rasva kasarissa. Lisää jauhot ja kypsennä niitä rasvassa muutama minuutti. Lisää maito ja sekoita hyvin, jotta seokseen ei jää kokkareita. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos on sakeutunut. Jäähdytä.
Lisää ensin ranskankerma jäähtyneeseen seokseen ja vatkaa hyvin. Lisää myös munat hyvin vatkaten. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos kevyesti voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia. Vedä torttulevy leivinpapereineen ritilälle tai muulle alustalle jäähtymään.
   
  Täyte I

Sekoita juustot ja kerma pehmeäksi tahnaksi. Mausta pippurilla. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Lisää juustoseokseen silputun ruohosipulin kanssa.
Levitä täyte tasaisesti koko jäähtyneelle munakaslevylle ja kiedo levy napakalle rullalle. Anna vetäytyä leivinpaperiin käärittynä jääkaapissa vähintään tunti.

   
  Täyte II

Pehmennä silputtu sipuli vähässä rasvassa. Puhdista ja hienonna sienet ja lisää joukkoon. Mausta sienet hienonnetuilla mausteyrteillä. Tuoreita yrttejä saa olla runsaasti. Lisää joukkoon kermaa.

   
  Kumoa kypsä munakasrulla juustoraasteella peitetylle leivinpaperille. Levitä täyte päälle ja kierrä munakaslevy paperin avulla kääröksi.
   
  Tulostusversio
   

 

 

 

 
Tunnisteet: jouluruoka, jouluruoat, jouluruoka ohjeet, jouluruokareseptit, jouluruoka menu, jouluruoka reseptejä, jouluisia reseptejä, joulu reseptit, joulupöydän suolaiset