Etusivu

 

 

Joulusivulle

 

 

Piparkakkutalo

piparitalot - piparimökit

Piparkakkutalon koristelu  - piparitalon koristaminen

 

 

  

  

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Tomusokeri-vesikuorrutus

 

2 dl tomusokeria

1-2 rkl vettä

 

Kaada tomusokeri lasikulhoon.

Sekoita joukkoon vettä, aluksi 1 rkl ja lisää sitten vähitellen sekoittaen, kunnes tahna on sopivan sakeaa. Jos seoksesta tulee liian löysää, lisää tomusokeria.

Levitä kuorrute veitsellä, lastalla tai pursottamalla.

Koristele piparkakkutalon osat ennen kokoamista. Mitä paksumpaa kuorrutetta teet, sitä hennompia, tarkempia ja pitsisempiä kuvioita pystyt pursottamaan. Löysemmällä kuorrutteella koristelu on nopeampaa, kuviot suurempia ja jälki armollisempi epätasaisuuksille.

 
Näitä tarvitset koristekuorrutukseen
1 kananmunanvalkuainen
n. ½ pkt tomusokeria
 
Näin teet koristekuorrutuksen
Sekoita tomusokeri valkuaisen joukkoon. Menee hetki, ennen kuin tomusokeri kostuu valkuaisen vaikutuksesta. Sekoita ensin rauhallisesti ja lopuksi voimakkaasti, jolloin paakut tasoittuvat.
 
Kokeile paksuutta valuttamalla kuorrutusta lautaselle. Jos valuma ei leviä vaan pysyy muodossaan, kuorrutus on sopivan paksuista pursotettavaksi. Jos massasta tulee vahingossa liian paksua, ohenna sitä tipoittain vedellä.
Liimaa ja dippaa
Liimaa koristekuorrutteella makeisia, nonparelleja tai muita kakunkoristeita
pipareihin. Nopea tapa on dipata juuri pursotettu koristeraita nonparelleihin. Anna kuivua kunnolla.

Rajaa ja täytä
Voit tehdä kahta eripaksuista kuorrutusta. Tanakammalla pursotat kuorrutettavan
piparin reunat ”aidaksi” ja löysemmällä täytät näin syntyneen alueen.

Helposti pinkkiä
Kaupoissa on myynnissä mansikanmakuista tomusokeria, josta saa sellaisenaan valkuaiseen sekoitettuna kirkkaan pinkkiä kuorrutetta.

Värjää kuorrutus
Voit värjätä kuorrutusta jauhemaisilla tai nestemäisillä elintarvikeväreillä. Jauhemainen väriaine kannattaa lisätä valkuaisen joukkoon ennen tomusokerin lisäämistä. Nestemäisen värin voi sekoittaa tipoittain valmiiseen kuorrutteeseen.

Ota pussi apuun
Lusikoi kuorrutus pieneen teräväkulmaiseen muovipussiin (esim. Minigrip). Leikkaa pussin kulmasta pieni pala pois, pursota ja koristele.

Anna koristeiden kuivua kunnolla.

Vinkki: Jos piparkakkujen sivut ovat paistuneet mutkaisiksi tai muuten epätasaisiksi, voit raastaa ne suoriksi raastimen karkealla osalla.

Lähde: Kotivinkki.fi

Koristelu pikeerillä

Jos koristelet talon pikeerillä, se kannattaa tehdä mahdollisimman pitkälle jo ennen liimaamista, sillä vaakatasolla koristelu on helpompaa. Kovetuttuaan pikeeri ei tahriinnu kosketuksesta, joten liimaamisvaiheessakaan sitä ei tarvitse varoa.

 

Pikeerin valmistus

- 1 kananmunan valkuainen
- n. 3 dl tomusokeria
- 3 - 5 tippaa sitruunamehua tai etikka

Piparkakku-

talojen

sivulle

 

- Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3 minuuttia.
- Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja loput tomusokerista.
- Jatka vatkaamista noin minuutin verran.
- Värjää em. aineilla halutessasi

 

Pikeerin paksuutta voi säädellä tomusokerin määrällä. Pikeeri kovettuu nopeasti. Jos et aloita pursottamista heti, laita pikeeri pursotuspussiin tai kastele talouspaperi vedellä ja peitä kulhossa oleva pikeeri sen avulla.

Lähde: Kinuskikissa

 

Koristeluohjeita ja vinkkejä:

Piparkakkutalon koristelu - Martat

 

 

 

 

Tunnisteet: piparkakkutalo, piparkakkutalo ohje, piparkakkutalo kaavat, mummolan piparkakkutalo, muumilaakson piparkakkutalo, Hannun ja Kertun piparkakkutalo, piparkakkulinna, piparkakkukuusi, kaavat piparkakkutaloon