Mummo vastaan muu maailma

 
 

Terttu Lensun teos "Mummo vastaan muu maailma"

 

Tähän kirjaan aion iskeä kiinni, kun saan vihdoin aikaa lukemiseen.

Satuin kuulemaan Terttu Lensun radiohaastattelun kirjan julkaisemisen

tiimoilta ja tykästyin heti aiheeseen, vaikutti todella hauskalta!


 

 

Mummo näkee ympärillään kummallisia ilmiöitä. Alkuperäismummolaji on katoamassa Suomesta. Mummon päätettäväksi jää, minkälainen on mummojen hallitsema maa. – Mummous on arvokas ominaisuus, kansallinen aarre, luovuuden ikilähde, sanoo Terttu Lensu ja kehottaa kaikkia kansalaisia, ikään tai sukupuoleen katsomatta, löytämään oman sisäisen mummonsa.

 

Ylen radioaalloilta tutun Terttu Lensun ”Mummo vastaan muu maailma” –kirja kertoo satiirisesti nykyajan mummojen elämästä ja oivalluksista. Lensu on herkkä ja itseironinen havainnoitsija. Lukijalle on siis luvassa naurua ja vähän kyyneleitäkin.

 

Lensu opiskeli kirjallisuutta, sosiologiaa, filosofiaa sekä lehdistö- ja tiedotusoppia Tampereen yliopistossa 60-luvulla. Hän mainitsee kirjassaan, että tärkein opettaja yliopistossa oli kirjailija Kirsi Kunnas joka opetti luovaa kirjoittamista legendaarisessa draamastudiossa. ”Kuuntele päätäsi, usko mielikuviisi, pysy arkisena, älä yritä olla fiksu vaan ole päinvastoin vähän tyhmä, pue sanottavasi kertomuksen muotoon jos vain voit.” Muistelee Lensu Kunnaksen opettaneen.

 

Myöhemmällä iällä, toimittajana ja Ety-järjestön palveluksessa Lensu koki hieman toisenlaista draamaa. Entisten lapsisotilaiden koulutuskeskuksessa Sierra Leonessa Länsi-Afrikassa Lensu kohtasi silmästä silmään elämän nurjan ja kohtuuttoman puolen, RUF:n kaappaamia tyttöjä ja poikia, joilta oli julmasti riistetty ihmisarvo tekemällä heistä seksiorjia tai tappajia. Pienistä, viattomista lapsista. Tästäkin teemasta Lensu kirjoittaa. Olit sitten mummo tai et, niin samoilla silmillä me maailmaa katselemme. Toivottavasti.

 

Terttu Lensu on oikea mummo, viiden lapsenlapsen isoäiti.

 


 

Sivulle 1 =>