Hääpuheen malleja

 

Hyödyllisiä hääpuheen malleja hääpuheen pitäjälle. Esimerkkipuheista voit

saksia ja yhdistellä osia omaan hääpuheeseesi sopivaksi kokonaisuudeksi.

 

 

 

 

 

 

Katso:

Puheenpitäminen

Hääpuheen hauskat

Hääsivusto

 

 

 

 

Onnittelusivulle

 

KOOTUT RUNOT

Kodin juhlat:

Runoja hääparille

Hääpuhe

Hääpäivärunoja

Hääpäivien nimet

Kihlajaisrunot

Rippirunot

Ristiäisrunot

Runoja vauvalle

Isovanhemmilta

Vauvan syntymä

Runoja ristiäiskutsuun

Kummirunoja

 

Uusi koti runot

Ylioppilasrunot

Runoja valmistuneelle

 

Runoja isälle

Runoja mummolle

Runoja äidille

Merkkipäiväonnittelut:

Runoja eläkkeelle

Nimipäivärunot

Nimipäivähaku

Nimipäiväkalenteri

Runoja lapselle

Lasten synttärirunot

Syntymäpäivärunot

Uusi työ runoja

Runoja ystävälle

Muut toivotukset:

Kiitosrunot

Kutsurunoja

Runoja lemmikille

Lohdutusrunot

Muistorunoja koiralle

Parane pian runot

Surunvalittelurunoja

Muistovärssyt lapselle

Eino Leino suruvärssyt

Muut runot:

Arkirunous

Birgit-mummun runot

Eino Leinon runoja

Runoja eronneille

Abbedissan rukous

Muistokirjan runot

Rakkausrunot

Uppo Nallen lorut

NallePuh-runoja

 

 

Arvoisa hääseurue!  Upea hääpari!

Hyvät morsiamen ja sulhasen lähisukulaiset ja ystävät!

"Minä rakastan sinua"

N ja N, olette monta kertaa sanoneet nämä sanat toisillenne. Sanokaa niin edelleenkin. Näiden sanojen sanominen ja kuuleminen tulee ajan myötä yhä tärkeämmäksi.

Mitä on rakkaus? Rakkaus on tunnetta. Se on kaipuuta ja täyttymystä. Se on iloa ja onnea. Se on hellyyttä ja läheisyyttä. Rakkaus on tunnetta: myönteisiä, herkkiä, hyviä tunteita. Mutta joka tuntee vain onnellisen rakkauden, ei tunne rakkautta. Kipu ja kärsimys kuuluu myös rakkauteen. Toinen ihminen on rikkaus, mutta joskus myös taakka, jota on kannettava.

Jokainen hyvä rakkaussuhde avautuu kahteen suuntaan. Se sisältää rakkautta ja vihaa. Viha ei ole rakkauden vastakohta, vaan välinpitämättömyys. Vihastukaa, mutta älkää tulko välinpitämättömiksi toisianne kohtaan. Negatiivinen vihastumisen tunne kuitenkin kertoo: minä välitän sinusta, minä reagoin sinuun, sinä olet minulle tärkeä ja rakas.

Tunteet ovat olennainen osa rakkautta ja koko ihmisenä olemista. Opetelkaa ilmaisemaan omia tunteitanne, ne ovat elämän lähteitä. Ottakaa aina toisenne huomioon vakavasti. Vaikka rakkaus on tunnetta, siinä ei ole kaikki. Tunteet tulee ja tunteet menee. Pelkästään niiden varaan ei voi elämää, avioliittoa, rakkautta rakentaa. Sen tähden N ja N muistakaa, että

Rakkaus on myös tahdon asia. Te lupaatte toisillenne: Minä tahdon rakastaa sinua myötä- ja vastoinkäymisissä. Ajan myötä rakkauden tuntomerkit usein muuttuvat. Rakkaus ei enää olekaan pelkästään toinen toisensa katselemista, vaan yhdessä johonkin katsomista. Rakkaus on yhteistä jaettua elämää, toista ei jätetä ulkopuoliseksi. Rakkaus ei pakene sanomalehden taa. Se on yhdessä iloitsemista, joskus yhdessä itkemistä.

Rakkaus ei ole kerralla valmis. Rakkautta on hoidettava, se tarvitsee aikaa ja myös työtä kasvaakseen. Ilman hoitoa rakkaus kuihtuu ja kuolee. Se ei kuole vaikeuksiin, vaan usein juuri hoitamattomuuteen. Opetelkaa siksi ruokkimaan rakkautta. Pienillä sanoilla, asioilla, teoilla. Tähän tarvitaan mielikuvitusta, seikkailumieltä, virikkeitä, mutta ennen kaikkea tahtoa.

Rakkaus on sitoutumista, muuttumista ja kasvua toisen hyväksi. Toisen hoivaansa ottamista, avoimuutta ja erilaisuuden hyväksymistä. Rakkaus ei kieltäydy elämästä fyysisesti toista lähellä silloin kun toinen sitä tarvitsee, vaikka ei itse juuri silloin tuntisi samoin. Toisen huomioiminen vaatii joskus epäitsekkyyttä. N ja N, opetelkaa tuntemaan toistenne tarpeet ja odotukset. Opetelkaa puhumaan kipeistäkin asioista.

Avioliitto on tehtävä, joukkuepeli, jossa opetellaan rakastamista, anteeksipyytämistä ja anteeksiantamista. N ja N, tehkää toisenne onnellisiksi. Älkää kysykö niinkään, miten sinä voit palvella minua, vaan miten minä voin palvella sinua.

Me tunnemme kaikki suurta liikutusta, lämpöä ja ystävyyttä tässä rakkauden ja avioliiton juhlassanne. Tänä elämänne romanttisimpana päivänä kuulen myös hormonien hyrinää. Nais- ja mieshormonien lisäksi ilmassa on sakeana sitoutumishormonia, puhumattakaan stressihormonipitoisuuksista ja parinmuodostushormoneista. Paljon tapahtuu ihmisen sisällä, kun hän kypsyy, aikuistuu, viisastuu ja tasapainottuu ja on vihdoinkin valmis rakkauteen ja avioliittoon.

 

  

 

Upea hääpari kyllä tietää mitä muutoksia tapahtuu ajattelun, käyttäytymisen, kehon ja tunteiden tasolla, kun sanomme tahdon!
Nyt uusi haasteenne on siinä, miten pidätte yhteisen rakkautenne ja avioliittoonne elossa! Rakkauden lumous ei saa haihtua koskaan. Vielä vanhanakin saatte hurmaantua ja huumaantua toisistanne ja potea vahvasti iskenyttä rakkauden tautianne ilman lääketieteellistä apua. Viittaan William Shakespearen sanoihin: ”Rakkaus – mitä runsaskätisimmin sitä jaan, sitä enemmän myös itse saan. Rakkaus katsoo toista ihaillen, kiittäen ja koskettaen, muistaen hänet rakastuneen silmin, korvin, huulin…” Toisen olemassaoloa ei pidä ohittaa itsestään selvänä. Rakastuessaan lupaa toiselle paljon ja myös avioliiton yhteiselon odotukset ovat mittaamattomat. Mitkään lupaukset elämässä eivät täyty automaattisesti. Toivon, että voitte jakaa keskenänne yhdessäolon nautintoja, riemuja ja tasapainoa onnellisina ihmisinä ja puolisoina tässä uudessa liitossanne.

Tuore hääpari – olette yhdyssana tai yhteenlasku. Nainen ja mies ovat aina yhdessä enemmän kuin yksin. Balanssia elämäänne! Tuokaa avio-onnea toinen toisillenne ja onnistumisen iloa elämäänne. Olkaa yhdessäolossanne oma itsenne ja vaalikaa yhteistä elämän ja työniloa, huumorintajua sekä nauravaista ja haurasta sisintä. Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne ja toteuttakaa rakkauden tekoja arjessa hellyyden kipinöillä ja tunneälyn viisaassa roihussa.
Kestävä rakkaus ja avioliitto saavat toisen vakuuttamaan, että ei ole tulevaisuutta ilman häntä. Sananlasku sanoo – kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti. Olette tehneet hyvän kahden kaupan ja lopettaneet korvapuustienne syönnin. Kun annan morsiamen kenkään vielä kolikon, saatte viettää taloudellisestikin turvattua tulevaisuutta – näin puolestaan uskovat britit.

Nyt kun aloitatte uuden työn pari- ja avioliittotyömaalla, pitäkää yhdessä rakkautenne elossa; se saa lohduttamaan, tukemaan ja kannustamaan toinen toistansa elämän myrskyjen myllerryksessä, vastoinkäymisten hetkinä. Olkaa aina valmiina – kuten partiolaiset – rauhoittamaan, tyynnyttelemään, olemaan rinnalla, näyttämään uusia näköaloja, rohkaisemaan sekä etsimään yhdessä hyvää elämää.

 

 

..Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka –  prinssin ja prinsessan satu jatkukoon. Tässä teille evääksi yhteiselle taipaleelle muutama hyvä onnistumisen siemen:

 • Pitkä ihmis- ja parisuhde on aina toisen auttamista ja palvelemista.

 • Antakaa aikaa ja hyviä ajatuksia sekä tekoja toisillenne.

 • Taolaisen viisauden mukaan kumppanin vartaloon tutustuminen kestää 7 vuotta, luonteeseen tutustuminen toiset 7 vuotta ja hänen sieluunsa tutustuminen kolmannet 7 vuotta. Olette siis koko ajan matkalla eteenpäin.

 • Parisuhteen koko ydin on elävyys. Suhde ei ole muuttumaton tila vaan se aaltoilee; tottumista, ärtymystä, huolenpitoa, välittämistä, intohimoa, varmuutta ja turvaa.

 • Jokaisella ihmisellä on oikeus onneen ja hyvään parisuhteeseen 10, 20, 30 vuoden jälkeenkin. – ja saman puolison kanssa. Pohtikaa aina välillä, mistä olette tulossa, missä olette nyt ja ennen kaikkea minne olette yhdessä menossa? Miten rakkautenne voi ja mitä Sinulle ja Teille kuuluu? Ongelmat ovat aina mahdollisuuksia ja osana parempia ratkaisuja. Yrittäkää parastanne – se riittää onnistuneeseen maalipotkuunkin elämän pelikentällä.

 • Läheisyys ja luottamus eivät synny hetkessä, vaan yhteisellä elämän matkalla. Rakkaussuhde on pohjimmiltaan avoin, kahden ihmisen henkilökohtaiseen tahtoon, tunteisiin ja päätöksentekoon nojautuva tila. Se on demokratian radikaalein muoto kahdelle.

 • Tärkeää ja tarpeellista on jakaa keskenään erilaisia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Näin toimien parisuhde auttaa parhaimmillaan molempia tutustumaan itseensä ja toisiinsa.

 • Tärkeintä on rakastaa, rakkaus saa aikaan sen, että vaikeistakin asioista haluaa selvitä.

 • Yhteinen elämänhalu, myönteisyys ja huumorintaju ovat oleellista. Taito nauraa yhdessä kantaa pitkälle!

 • Yhteinen maailmankatsomus, ihmiskäsitys, arvot ja suunnitelmat sekä arkinen yhdessäolo merkitsevät paljon kuten myös kunnioitus, kiinnostus, jakaminen ja luottamuksen rakentaminen.

 • Kun kaksi kypsää, oman itsensä kanssa viihtyvää, tasapainoista ihmistä löytää toisensa, riittää suksissa voiteluainetta ja pitoa elämään!

 • Avio-onnenne reseptiä voi myös tukea seuraavilla tekijöillä, syvä ystävyys, yksilö- ja yhteisvastuu, kunnioitus ja arvostus, avoimuus, rehellisyys, luottamus ja yhteistyökyky, keskustelu-, neuvottelu-, väittely- ja sovittelutaidot. Myötäelämisen kykyä ja runsaasti halauksia ja suudelmia.

 • Rakkaus ja avioliitto eivät ole pelkästään velvollisuutta, tunnollisuutta tai kiitollisuudenvelkaa. Te olette tehneet valintanne ja sallimalla itsensä rakastaa suuresti ja ehdottomasti liittonne voi kukoistaa ja sädehtiä! Eino Leinon runon sanoin sanottuna: ”Me olemme kaikki nyt laivalla ja kynnämme suurta merta. Me synnyimme tänne vaivalla ja vaivalla kuolemme kerta. Mut se mikä niiden on välillä, se olkohon lämpöä, lempeä. Kas, yössä kun yhtehen sattuu kaks, käy kulkukin helpommaks.”
   

Kohottakaamme rakkauden malja upealle hääparille! Onnea ja menestystä vielä kerran!