EtusivuHarrastusKartat & sääKauneusOma rahaPerhe & kotiTerveysMatkailuViihde

 

 
 

 

  Terveyttä yrteistä
Basilika

Basilikan sanotaan mm. alentavan verensokeria, ehkäisevän mahahaavaa ja paksusuolentulehdusta, alentavan verenpainetta, edistävän ruoansulatusta ja vahvistavan elimistön puolustusjärjestelmää. Basilikan eteerinen öljy tappaa suolistoloisia. Antibakteeristen ja sienikasvustoa estävien ominaisuuksiensa vuoksi basilikaa voidaan käyttää ulkoisesti iho-ongelmiin, kutiavaan ihoon ja lievittämään hyönteisten pistoja.

 

Nokkonen

Allergiaan ja heinänuhaan nokkosteen nauttiminen tuo huomattavaa helpotusta. Teetä voi turvallisesti nauttia vaikkapa päivittäin. Nokkonen on vertapuhdistava ja vertamuodostava kasvi, joten jos kärsit anemiasta, kokeile nokkosta! Tuskin on olemassa ihmistä, jolle nokkosen nauttimisesta olisi haittaa!

 

Meirami

Meirami vaikuttaa rauhoittavasti ja auttaa flunssaan.

Piparminttu

Piparminttu on antibakteerinen ja estää bakteerien kasvua. Yrtti auttaa mm. päänsärkyyn ja migreeniin sekä lihas- ja hermosärkyyn, liuottaa sappikiviä, ehkäisee haitallista kolesterolia, rauhoittaa ruoansulatuselimistöä, alentaa kuumetta ja avaa hengitysteitä. Piparminttua ei suositella alle 3-vuotiaille eikä samanaikaisesti homeopaattisen lääkityksen kanssa. Myöskin pitkäaikaista yhtäjaksoista käyttöä tulee välttää, mutta maustekäytössä ei ole vaaraa.

 

Oregano

Oregano helpottaa hengityselinten vaivoissa. Kokeile kurkun kurlaamiseen ja höyryhengitykseen sekä parantamaan aineenvaihduntaa ja vatsavaivoja.

 

Persilja

Persiljan lehtien sisältämät eteeriset öljyt poistavat nestettä. Kasvi lievittää turvotusta ja hoitaa munuais- ja virtsatievaivoja sekä eturauhastulehdusta. Persilja puhdistaa myös elimistöä, ja sen on arveltu tehoavan jopa selluliittiin. Persiljaa on pureksittu raikastamaan hengitystä. Iholle käytettynä tuore persiljamehu häivyttää pisamia ja maksaläiskiä sekä muita kasvojen pigmenttikertymiä. Sillä voi lievittää myös ihotulehduksia, paiseita ja hyönteisenpistoja.

 

Salvia

Salviatee vähentää hikoilua (erityisesti yöhikoilua), rauhoittaa, lievittää kuukautiskipuja ja sitä voidaan käyttää hengitystietulehduksiin ja kipeän kurkun kurlaukseen. Salviatee ei sovi epileptikoille tai raskaana oleville ja salvian käyttö heikentää maidontuotantoa. Korkean tujonipitoisuutensa vuoksi salviateetä ei tule nauttia yhtäjaksoisesti paria viikkoa kauempaa.

Ruoanlaitossa salviaa on perinteisesti käytetty rasvaisten liharuokien mausteena, koska se poistaa ruoasta rasvaista makua. Salvia sopii hyvin keittoihin ja patoihin.

 

Siankärsämö

Siankärsämö on kehoa vahvistava ja vertapuhdistava kasvi. Sopii erinomaisesti mm. peräpukamien ja verisuonitautien hoitoon, ummetukseen, rakkovaivoihin, närästykseen ja kaikenlaisiin vatsavaivoihin. Siankärsämötee auttaa myös vilustumiseen, selkäsärkyyn ja reumakipuun. Siankärsämöuute sopii sappi- ja maksavaivojen ensiavuksi ja todella nopeasti se tepsii myös pahoinvointiin ja krapulaan.

 

Tilli

Tilli auttaa ruoansulatusta ja poistaa nestettä.

 

Timjami

Timjami auttaa hengityselinten sairauksiin, yskään, reumaattisiin kipuihin, on hyväksi ruoansulatukselle ja sanotaanpa sen hidastavan vanhenemista. Timjamiteetä voi käyttää antiseptisenä suuvetenä ja kipeän kurkun kurlaukseen. Muinaiset egyptiläiset käyttivät mm. timjamia muumioidessaan vainajia.

 

 

 

Kasvien vaikutus terveyteen